Clinics Enschede Marathon

We zijn alweer volop aan het brainstormen hoe we de clinics Enschede Marathon voor 2019/2020 gaan inrichten. Vol enthousiasme borrelen de ideeën van de organisatie, trainers, medisch team, Marti en ik weer naar boven. De voorbereiding is al genieten. Onze passie willen we overbrengen naar de mensen die de clinics bijwonen.

Al 27 jaar worden deze clinics georganiseerd. Het begon met de samenwerking Twentsche Courant/Tubantia en organisatie Enschede Marathon. De eerste jaren waren er zelfs  1200 deelnemers. De bedoeling, om vanuit de clinics mensen kennis te laten maken met het hardlopen en dat mensen konden doorstromen naar de hardloop verenigingen. De mooie omgeving van de Hulsbeek was de thuisbasis. Ook de Grolsch Veste en het FBK stadion hebben als basis gefungeerd, maar op veler verzoek en om de ideale bereikbaarheid is weer gekozen voor de Hulsbeek.  Velen werden er gedurende jaren klaar gestoomd voor de Enschede Marathon en andere afstanden, die daarvoor zelfs Twente Marathon heette, met finish in het Diekman stadion in Enschede. Nu inmiddels is het van Heekplein de prachtige finish locatie. De jaren daarna bleef de enorme animo voor de clinics en er werden zelfs door Marti andere projecten opgepakt samen met de Tubantia zoals oa de New York Marathon en Athene Marathon. Het was telkens weer een feest voor iedereen om samen te trainen.  En dat is het doel van de clinics; mensen trainen, begeleiden en voorbereiden naar dat ene doel, nl de 10 km, de halve marathon of de marathon. Op een gezellige, plezierige, ongedwongen en gezamenlijke wijze vanaf  7 september, naar 19 april! Vele vriendschappen zijn er ontstaan gedurende de jaren, deelnemers die elkaar nog steeds ontmoeten en met elkaar trainen. Zoals bijvoorbeeld “de Gekkies”, een groep van ongeveer 15 man en vrouw.

Het bijzondere van onze clinics is dat het een stok achter de deur is en dat je toch veel vrijheid hebt om zelf te trainen en waarbij een schema je op weg helpt. De schema’s worden ieder jaar weer zorgvuldig en deskundig gemaakt voor het niveau waarop men wil en kan trainen. Er is gedurende ieder clinic contact mogelijk met diegene die de schema’s maakt.  Mail contact behoort ook tot de mogelijkheden.

Wat maken de clinics nog meer bijzonder? Het medisch team die iedere 1e zaterdag van de maand weer klaar staan met advies en dat zijn de masseurs (3 stuks), de podotherapeut, sportarts, fysiotherapeuten. Het is een luxe dat je ter plekke onderzocht en zelfs behandeld wordt, zonder dat je een consult hoeft te vragen. Deze begeleiding is zo fantastisch, omdat je alle professionals bij elkaar hebt staan, die jou bijstaan wanneer je een vervelende blessure hebt. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kan je zelfs nog door blijven trainen tijdens een clinic.

Ook is er iedere keer de gelegenheid om hardloopkleding, accessoires, en evt schoenen  aan te schaffen bij de hardloopspeciaalzaak die er aanwezig is. Dat is elke keer weer een andere hardloopspeciaalzaak. Dus even wat geld mee of het kan zelfs dat je later in de winkel komt betalen.

Wat is het programma ? We starten mooi op tijd zodat je nog de hele dag van alles kunt gaan doen. Eerst de inloop bij Avatarz, waar de koffie klaar staat. Daarna is de invulling informatief; bv informatie m.b.t. de 10 km, halve marathon of hele marathon, de indeling van groepen, het schema, de duurlopen die gaan volgen, de organisatie brengt regelmatig  nieuws items. Ook zal er af en toe een gastspreker aanwezig zijn, zoals een voedingsdeskundige, wetenschappelijk onderzoeker die zich bezig houdt met metingen rondom blessures en vermoeidheid. Een (ex)topsporter die zijn of haar ervaringen deelt. Daarna is er gelegenheid om de veters goed te strikken en gebruik te maken van het toilet en gaan we in verschillende niveau groepen naar buiten om een training te volgen gegeven door Atletiek Unie gecertificeerde trainers. Dus welke snelheid je ook loopt, je kan aansluiten bij een groep die bij je past. Enige basis  is wel van belang om mee te kunnen in de groepen van de 10 km, halve- en hele marathon.

De trainingen bestaan uit een warming-up; krachtoefeningen, stabiliteit, lenigheid. Loopscholing; verbeteren van houding en loop techniek. En het programma, een interval training die bij de desbetreffende afstand past. Daarna nog een cooling down d.m.v. rustig uitlopen en wat rekoefeningen en dan weer huiswaarts.

Iedere eerste zaterdag van de maand staan we klaar voor de deelnemers; organisatie Enschede Marathon, trainers, medisch team en de hardloopspeciaalzaken. We zien je graag de 1e zaterdag in september waar je kennis kunnen maken met al deze mensen en inhoudelijk informatie kunnen krijgen d.m.v. verschillende “workshops”. Ook bestaat er de mogelijkheid om een testrondje te lopen, waarna de trainers jou kunnen adviseren in welke groep je mee zou kunnen.

Wij zijn er klaar voor! Kom je erbij?

Kijk voor meer informatie op: https://www.enschedemarathon.nl/clinics-2/.

 

 

 

 

 

Blog Ingrid Prigge: Enschede Marathon Clinics