College: Get Ready!

Please note that the lecture is in Dutch only

Op vrijdagavond 22 april trappen we in samenwerking met Universiteit Twente het marathonweekend af met een interessant en leerzaam college. Jaarlijks delen we op deze wijze op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis uit de wetenschap.

Ook dit jaar vindt het college Get Ready! weer plaats. Zo helpen wij je jouw doelen te bereiken. Welke afstand je ook loopt, of dat nu 5 of 42 kilometer is, bezoek onze colleges en sta nóg beter voorbereid aan de start!

Luister naar een aantal topsprekers over onderwerpen waar jij als loper je prestatie mee kunt verbeteren. Zelfs kort voor je wedstrijd kun jij er nog je voordeel mee doen. Aan de orde komen onder andere tips & tricks van een topatleet en wetenschappelijke inzichten over het lopen van een afstand in hitte of kou. Je gaat naar huis met praktische tips!

Zet vrijdag 22 april in je agenda en geniet van jouw vooruitgang!

Gratis aanmelden
Aanmelden is mogelijk via deze pagina.

Programma
18.30 uur          Ontvangst met koffie/thee
19.00 uur          Opening door Sandra Melief, Directeur Enschede Marathon
19.10 uur          Marathon lopen in hitte en koude, wetenschappelijke inzichten vertaald in praktische tips door Prof. Dr. Hein Daanen, Vrije Universiteit Amsterdam
19.40 uur          Mens, Machine, Marathon: Wat technologie betekent voor hardlopen door dr. Dees Postma, Universiteit Twente
20.00 uur          Vooruitblik zondag 24 april (parcoursverkenning, weersvooruitzichten, andere tips) met Ruth van der Meijden (Nederlands Kampioen marathon 2021)
20.15 uur          Napraten met een hapje en drankje (aangeboden door Universiteit Twente)

Locatie
Universiteit Twente, grote zaal De Horst C.101. Klik hier voor de plattegrond van de Campus. Parkeren is mogelijk op P2 of P3. 

In de foyer van De Horst zijn verschillende partners van Enschede Marathon aanwezig om demonstraties te geven en jouw vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld data science. Wij delen de kennis die wij en onze partners in huis hebben graag met jullie. Tot dan!

Marathon lopen in hitte en koude, wetenschappelijke inzichten vertaald in praktische tips

Door Prof. Dr. Hein Daanen, Vrije Universiteit Amsterdam

Omgevingstemperatuur, windsnelheid, luchtvochtigheid en zonnestraling hebben een aanzienlijk effect op marathonprestaties. Tijdens marathonlopen in de hitte is het een uitdaging om warmteverlies in evenwicht te brengen met de hoge warmteproductie. Hoge temperaturen in het lichaam verminderen de efficiëntie van het hardlopen en kunnen leiden tot een hitteberoerte. Daarom zijn koeltechnieken ontwikkeld en geïmplementeerd. In de kou is kleding nodig om de thermische balans te handhaven. Het kledinggewicht verhoogt de metabolische belasting en vermindert de prestaties. Lopers met een grote oppervlakte/volume verhouding van het lichaam hebben een duidelijk voordeel in de hitte omdat ze hun zweet over een groter deel van het lichaam kunnen verdampen, terwijl dit in de kou een nadeel is. Fysiologische veranderingen als gevolg van warmte-acclimatisatie zijn effectief om de marathonprestaties in de hitte te verbeteren, maar het effect van koude-acclimatisatie staat ter discussie.

De presentatie bespreekt de menselijke warmtebalans in relatie tot de thermische omgeving en geeft je wetenschappelijk onderbouwde praktische aanbevelingen om marathonprestaties in thermische extremen te optimaliseren.

Tijdens de presentatie gaan we in op:

– Hoe je zorgt dat je niet teveel drinkt, maar ook niet te weinig;
– Wat de optimale temperatuur is om te lopen;
– De koelsystemen die in Tokyo tijdens de Olympische Spelen zijn gebruikt;
– De marathon op de Noordpool

MENS – MACHINE – MARATHON

Door dr. Dees Postma, Universiteit Twente

Hardlopen is bijzonder in haar eenvoud. Sinds mensenheugenis heeft hardlopen een plek in ons bestaan. Voor de eerste mens was hardlopen instrumenteel voor overleven – voor eten of gegeten worden. In de meer recente geschiedenis is de mens gaan hardlopen omdat het leuk is. Omdat hardlopen een ongekend gevoel van vervulling geeft. Instrumenteel of niet, de mens is een buitengewoon hardloper. Niet in termen van snelheid, maar in termen van uithoudingsvermogen. De mens is in staat om extreem lange afstanden af te leggen. De marathon is daar het voorbeeld van. En al sinds de oudheid gebruikt de mens technologie om de hardloopervaring te verbeteren, in termen van leren, presteren en plezier. Zo gebruikten de oude Grieken de Hysplex, een eeuwen oud startmechanisme, om een valse start tegen te gaan. Tegenwoordig is een run niet compleet zonder geavanceerd sporthorloge en hoogwaardige hardloopschoenen.

In het Get Ready!-college van de Enschede Marathon bespreekt dr. Dees Postma welke invloed technologie heeft (gehad) op de hardloopwereld. Deels mens – deels machine, maar 100% marathon.