Oudste marathon van Nederland

 

Van 1947 tot nu

Al in juli 1947 vond de eerste editie van de Enschede Marathon plaats. Daarmee is het de oudste marathon van Nederland én West-Europa. Destijds stonden er 51 lopers aan de start. Een groot verschil met de Enschede Marathon van nu: jaarlijks schrijven zich inmiddels bijna 11.000 hardlopers in om deel te nemen aan een van de afstanden. Naast de marathon bestaat het evenement uit een 1 km kidsrun, De Twee van Enschede, 5 km, 10 km en halve marathon.

Het parcours van de Enschede Marathon staat bekend als een snel parcours. Enschede bekleedt de vierde plek in Nederland na de marathon van Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. Deelnemers kunnen rekenen op de support van zo’n 80.000 enthousiaste fans langs het parcours en in de binnenstad. De 950 vrijwilligers, waarvan sommigen al meer dan 30 jaar een bijdrage leveren, dragen in belangrijke mate bij aan het neerzetten van succesvolle marathon.

Hoe het allemaal begon

In augustus 1946 werd er tijdens de Europese Kampioenschappen en het congres van de IAAF (nu World Athletics) besloten om een atletiekwedstrijd tussen Nederland en Tsjecho-Slowakije in Enschede te organiseren. In de voorbereidingen van de wedstrijd kwamen delegaties van beide landen bij elkaar. Ir. Bukovsky, organisator van de marathon van Kosice en lid van de Tsjecho-Slowaakse delegatie, speelde hierbij een belangrijke rol. Er werd besloten dat er tijdens deze landenwedstrijd ook een marathon gelopen zou worden. Op zaterdag 12 juli 1947 vond de wedstrijd plaats: 51 marathonlopers namen deel, van wie er uiteindelijk 33 de finish in het G.J. van Heekpark bereikten.

De Fin Eero Riikonen wint in een tijd van 2:44.13. Op de finish groet hij Fanny Blankers-Koen, die een jaar later vier gouden medailles wint tijdens de Olympische Spelen in Londen. Joop Overdijk finisht finisht negen minuten achter de Fin als eerste Nederlander en wordt Nederlands kampioen en vijfde overall. De wedstrijd blijkt een groot succes; de oudste marathon van Nederland is geboren.

Snelle tijden in Enschede

In de eerste jaren vindt de marathon iedere twee jaar jaar plaats in Enschede. Sinds 1991 is de Enschede Marathon een jaarlijks terugkerend evenement. Bij de mannen staat het parcoursrecord sinds 2011 op naam van Stephen Kiprotich (Oeganda). Hij finishte in een tijd van 02:07.20. In 2022 scherpte Maurine Chepkemoi het parcoursrecord bij de dames aan. Zij zette een tijd neer van 02:21.08.

In 2020 en 2021 ging de Enschede Marathon vanwege COVID niet door. Op 18 april 2021 organiseerde Enschede Marathon wél de NN Mission Marathon, een kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen op Vliegveld Twenthe. Eliud Kipchoge (Kenia), wereldrecordhouder en later opnieuw olympisch kampioen in Tokyo, liep een racerecord: hij zette een tijd neer van 02:04.30. Bij de dames finishte de Duitse Katharina Steinruck in 02:25.59, eveneens een race record.