Persbericht Enschede Marathon – zondag 23 april 2017

 

Winnares Enschede Marathon wederom een vrouw

 

10.200 deelnemers Enschede Marathon
Maar liefst 10.200 hardlopers stonden vandaag aan de start van de Enschede Marathon. Daarmee was het ongeveer gelijk aan vorig jaar. Het is geweldig om te zien hoe de Enschede Marathon ieder jaar aan populariteit wint”, aldus Joop Hassink, bestuursvoorzitter Enschede Marathon.

Winnaars
Bij de HumanCapitalCare Enschede Marathon lag, evenals vorig jaar, de focus op de vrouwelijke topatleten. Daarvoor werd voor het eerst samengewerkt met Volare Sports uit Voorthuizen, dat een sterk lopersveld samenstelde met maar liefst acht snelle dames uit Kenia, Ethiopië en Sri Lanka.  “Mede hierdoor was de hele marathon een spannende wedstrijd om naar te kijken.

Snelste dame op de HumanCapitalCare Marathon was Betty Lempus en won in een tijd van 2:29:31. Met name het laatste stuk, toen de koude regen neerviel was het echt een stuk zwaarder en kwam de wind opzetten. Betty heeft met name op de laatste 7 kilometer veel moeten inleveren aldus haar management. Snelste man was Jonas Roels uit België in een tijd van 2:31:10.

Snelste loopster bij de In het Veld Halve Enschede Marathon was Miriam Koersen 1:21:37. Leon Sanderman uit Rijssen was op deze afstand de snelste man. Hij liep de 21,1 kilometer in 1:12:16

Gunstige weersomstandigheden
Ook al stond er een stevige wind, toch waren de omstandigheden voor de deelnemers relatief goed. De temperatuur was met 9 graden ideaal om in te lopen, en ook de zon liet zich regelmatig zien. Naast het grote aantal deelnemers telde Enschede Marathon dan ook een groot aantal toeschouwers. Duizenden mensen stonden langs het parcours om de lopers enthousiast toe te juichen. “Het enthousiasme van het publiek en de uitstekende sfeer onderweg speelt een belangrijke rol bij de populariteit van de Enschede Marathon bij hardlopers”, zegt Hassink. “En dat geldt niet alleen voor de toplopers, maar zeker ook voor de recreanten.”

Enthousiasme
Voor Sandra Melief, event manager Enschede Marathon, was het als opvolgster van Sabine Boshuis de eerste keer dat ze de Enschede Marathon van binnen uit meemaakte. “Ik heb de hele dag volop genoten. De organisatie staat als een huis, dat maakt het voor mij heel prettig werken. Daarnaast is het fantastisch om te zien hoe het evenement leeft in de stad en hoeveel vrijwilligers erbij betrokken zijn.” Het enthousiasme voor het hardloopevenement bleek ook uit de vele social media berichten. “Op Twitter stond de Enschede Marathon, met de hashtag #EM17, zelfs een groot deel van de dag in de top 10 van de trending topics. En daar zijn we trots op. Het meest trots zijn we dat we het podium dit jaar weer aan een vrouw hebben mogen geven. Het is de het tweede jaar op rij dat we inzetten op vrouwen. Volgend jaar zal die focus ongewijzigd blijven” aldus Sandra.

SKE KidsRUN
Op zondagochtend zijn in diverse wijken in Enschede de KidsRUNs (1 of 2 kilometer) gehouden. Een populair onderdeel van de Enschede Marathon, zo bleek, want er stonden honderden jonge sportievelingen aan de start. De laatste wedstrijd van het Enschedese hardloopevenement was de SKE KidsRUN van 1 kilometer over het laatste deel van het marathonparcours.

Sensorun
Een opvallende deelnemer bij de hele marathon was gedeputeerde Economie Eddy van Hijum, die over zijn hele lichaam beplakt was met bewegingssensoren. Hij had zich als proefpersoon beschikbaar gesteld voor een onderzoek van Het Roessingh naar het voorkomen van blessures en het optimaliseren van de loopbeweging. Na afloop was Van Hijum, die de marathon liep in een mooie tijd verrassend fit over de finish. “Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek en wat ik allemaal beter kan doen. Ik vind het geweldig om op deze manier een steentje bij te dragen aan het verbeteren van deze innovatieve technologie, die ertoe bijdraagt om Twente als high tech regio op de kaart te zetten.”

Twents kampioenschap
Vast onderdeel van de Enschede Marathon is het Twents Kampioenschap. Bij de dames stond Janine Swaak op het hoogste blok. Bij de mannen was Nico Klein Poelhuis, nadat Richard Loendersloot met hamstringproblemen moest uitstappen, de snelste Twentenaar.

Combi klassement Apeldoorn – Enschede
De Midwinter Marathon Apeldoorn en de Enschede Marathon daagden ook dit jaar de lopers uit voor een combiklassement. De deelnemers liepen op 5 februari de Asselronde in Apeldoorn en afgelopen zondag de marathon in Enschede, waarna de tijden bij elkaar op werden geteld. Bij de vrouwen won Anja van Vliet uit Oss  het klassement.  Bij de mannen wist Riekele Kobes zijn concurrenten voor te blijven.

Oudste marathon van Nederland
De Enschede Marathon is de oudste marathon van Nederland. Bij de eerste editie, in juli 1947, deden 51 lopers mee aan de hardloopwedstrijd. Een heel verschil dus met de 49e editie van dit jaar. In 2018 viert Enschede Marathon op 22 april zijn 50e verjaardag. Het belooft een bijzondere editie te worden met tal van vernieuwingen en verrassingen!