Where Science meets the Runner

Wegens succes geprolongeerd: het congres ‘Where Science Meet the Runner’. Vorig jaar zijn we begonnen om de wetenschap op een laagdrempelige en toegankelijke wijze met jullie te delen, en dat bleek – aan alle positieve reacties te horen – uitstekend te zijn ontvangen!

En dus hebben we goed nieuws: ook dit jaar kun jij als hardloper je voordeel er mee doen want er wordt weer zo’n interessant en leerzaam congres georganiseerd door Enschede Marathon, uiteraard samen met de Universiteit Twente en Roessingh Research & Development.

Op maandagavond 10 februari a.s. kun je in collegezaal de Waaier op de UT luisteren naar een aantal topsprekers over onderwerpen waar jij als loper je prestatie mee kunt verbeteren. Optimaal slapen, de juiste looptechniek, het voorkomen van blessures, omgaan met hardloopdata uit je sporthorloge: het komt allemaal aan de orde. Dat wil je toch niet missen?

Ook vooraf is er van alles te beleven. Zo kun je een sportieve loopclinic volgen onder leiding van Marti ten Kate en Ingrid Prigge, en geven Lesley Smit en Ynze Keulstra van Topvorm Twente een informatieve clinic over het voorkomen van loopblessures. Welke blessures komen veel voor onder hardlopers en, heel belangrijk, wat kun je doen om het blessurerisico zo klein mogelijk te houden? Daarnaast geeft sportfotografe Barbara Kerkhof een superleuke workshop over (sport)fotografie. We maken allemaal wel eens een selfie of van het landschap tijdens het hardlopen. Een paar handige tips en tricks van een professional kunnen we daar goed bij gebruiken, nietwaar?

Deelname is helemaal gratis, dus waar wacht je nog op? Meld je hieronder snel aan!

PROGRAMMA
Clinics voorafgaand aan het congres (vergeet niet om je ook aan te melden voor het congres!):
17.30 – 18:30 uur: Clinic hardlopen door Marti ten Kate en Ingrid Prigge op de atletiekbaan van de UT.
Om exact 17.30 uur start de clinic. Dus wees ruim op tijd en houd rekening met eventueel nog omkleden/toiletgebruik. Marti en Ingrid staan vanaf 17.15 uur bij de trappen van het sportcentrum op je te wachten. Na de clinic loop je gezamenlijk (in sportkleding) naar de Waaier waar het congres plaatsvindt (dit is ongeveer 15 min lopen).
Tip: trek vooraf je loopkleren aan, neem droge kleding mee voor na de clinic en zorg zelf voor iets te eten. Er is helaas geen tijd voor een douche. Voor waardevolle spullen is geen afgesloten ruimte beschikbaar.

17.30 – 18:30 uur: Clinic blessurepreventie bij hardlopers door Lesley Smit en Ynze Keulstra van Topvorm Twente bij de Horst (13e verdieping / T1300).
Vanaf 17.15 uur wachten Lesley en Ynze op je in de centrale hal. Tip: trek vooraf je makkelijk zittende (loop)kleding aan, zorg voor (droge) binnenschoenen en zorg zelf voor iets te eten. De Waaier is dichtbij en jullie zullen daar met de groep naar toe lopen.
Er is plek voor 40 deelnemers en deze zit inmiddels vol!
Per mail krijg je nog een uitleg van de locatie.

17.30 – 18:30 uur: Clinic sportfotografie door Barbara Kerkhof op de atletiekbaan van de UT.
Iedere sporter maakt wel eens foto’s onderweg. Dat zijn meestal gewoon kiekjes. Maar er kan heel veel meer, ook als je gewoon je telefoon gebruikt. Krijg handige tips van een bekende sportfotograaf en maak voortaan ook zelf de meest prachtige en bijzondere foto’s onderweg.
Om exact 17.30 uur start de clinic in loopkleding. Dus wees ruim op tijd en houd rekening met eventueel nog omkleden/toiletgebruik. Barbara staat vanaf 17.15 uur bij de trappen van het sportcentrum op je te wachten. Na de clinic loop je gezamenlijk (in sportkleding) naar de Waaier waar het congres plaatsvindt (dit is ongeveer 15 min lopen).
Tip: trek vooraf je loopkleren aan en zorg zelf voor iets te eten. Voor waardevolle spullen is geen afgesloten ruimte beschikbaar. En vergeet je smartphone en/of camera niet!

Geef je op via Congres & clinics Where Science Meets the Runner 

Congres:
18.30 uur: inloop met kopje koffie / thee
19.00 uur: Opening – Sandra Melief (directeur Enschede Marathon)
19.05 uur: Bioritmiek Ed de Bruin
(Psycholoog, Department of Psychology, Health and Technology, UT)
‘Slaaponderzoeker’ Ed de Bruin doet onderzoek naar de invloed van ons bioritme op onze
(sport)prestaties. Wat is voor jou het beste moment om te presteren? En wanneer kun je beter rusten? Oftewel: hoe kun je maximaal gebruikmaken van jouw bioritme?
19.35 uur: Hoe hardloopdata ons gedrag beïnvloeden – Armağan Karahanoğlu
(Universitair docent Interactietechnologie bij de faculteit Engineering Technology, UT)
Vrijwel alle hardlopers beschikken inmiddels over een geavanceerd hardloophorloge, dat ons voorziet van ontelbaar veel persoonlijke data. Wat doen we met al die gegevens, en wat betekent al die informatie voor de manier zoals we onszelf zien? En hoe beïnvloedt het ons hardloopgedrag?
20.05 uur: Looptechniek Marit Zandbergen
(winnaar van de Gerrit-Jan van Ingen-Schenau Promising Young Scientist Award)
(Bewegingswetenschapper, Roessingh Research & Development)
Waarom wordt je looptechniek slechter wanneer je moe wordt? En wat kun je daar aan doen? Marit praat ons bij over de laatste ontwikkelingen van de looptechniek-analyse en komt terug op de metingen van afgelopen jaar.
20.30 uur: Afsluiting, napraten met hapje en drankje.

Hardloopspeciaalzaken RunX en Nonstop Running zullen in de foyer van de Waaier aanwezig zijn voor al je vragen op het gebied van hardloopbenodigdheden!