Ook toplopers aan de start in Enschede!

Op zondag 16 mei wordt op Vliegveld Twente de Ready for Takeoff  5 en 10 km Run van Enschede georganiseerd. Aan de start zullen – naast recreatieve lopers – ook diverse toplopers staan, zoals Andrea Deelstra en Fabian ten Kate. De loopwedstrijd is een van de ‘tweede fase’ Fieldlab-evenementen, die vooral een wetenschappelijk doel hebben. “Het gaat erom dat er een manier wordt gevonden om mensen op een zo veilig mogelijke manier bij elkaar te laten komen, zodat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden”, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. “Maar daarnaast is het voor hardlopers natuurlijk geweldig om eindelijk weer eens mee te kunnen doen aan een echte loopwedstrijd!”

Inmiddels hebben zich ook diverse toplopers gemeld. “Zij willen ook maar al te graag meedoen”, vertelt Melief. “Logisch natuurlijk, want ook voor hen is het een geweldige kans om het echte wedstrijdgevoel weer te ervaren en te kijken waar ze staan.”

Toplopers

Bij de dames is Andrea Deelstra, die volop in voorbereiding is op Olympische marathon, op de 10 kilometer topfavoriet. Zij krijgt concurrentie van de snelle loopsters Kim Dillen en Jessica Oosterloo. Ook bij de mannen is er een sterk deelnemersveld op de 10 kilometer, met een groot aantal lopers die tussen de 29 en 31 minuten kunnen lopen. Zo staat Geart Jorritsma, in 2019 nog overtuigend winnaar van de Enschede Marathon aan de start, evenals de nummer twee van dat jaar, Fabian ten Kate. Outsider op de 10 kilometer is de Belg Antoine Duvivier, die een persoonlijke besttijd heeft van 29 minuten 12 seconden. Natuurlijk komen er op 16 mei ook veel regionale toplopers in actie, zoals Nick Zwienenberg (Nijverdal) en Niels te Pas (Enschede),  evenals Nederlands kampioen marathon bij de Masters Peter Bruinsma (Nijverdal).

 

Collega’s
Het evenement kent ook een bedrijvenloop. “Zo kun je er eindelijk met je collega’s een dagje op uit”, stelt Melief. “Na al dat thuiswerken is het superfijn om elkaar weer eens uitgebreid te zien en te spreken met als afsluiting een gezamenlijk drankje. Er zijn voor iedereen, en dus ook voor de bedrijvenloop, nog boardingpasses – zoals we de startbewijzen noemen – beschikbaar.” Evenals bij de succesvolle elitemarathon van vorige maand is publiek helaas niet welkom. “Alles is hermetisch afgesloten, alleen deelnemers hebben toegang tot het vliegveldterrein. Hun veiligheid staat uiteraard bovenaan. Bovendien zou het de onderzoeksresultaten beïnvloeden en dat willen we niet.”

Geen afstand
Melief legt graag uit hoe de gang van zaken is tijdens het evenement. “Deelnemers mogen alleen naar binnen mits ze negatief zijn getest. Omdat die controle waterdicht is, geldt als je eenmaal binnen bent de 1,5 meter afstand niet langer. Ook hoef je geen mondkapje te dragen. Ja, dat zal wel even wennen zijn. Al staat het iedereen natuurlijk volkomen vrij om je, als je je daar prettiger bij voelt, toch aan de maatregelen te houden.” Deelnemers ontvangen een speciale app. Melief: “Deze app leidt je eenvoudig door het hele proces. Zo krijg je een pushbericht wanneer het tijd wordt om te gaan testen. Dat testen kan gewoon in (of bij) je woonplaats of waar je op dat moment maar bent. Ook krijg je via de app informatie over parkeren, het ophalen van je startnummer, en noem maar op. En er is ook de nodige voorpret: je krijgt bijvoorbeeld een trainingsschema, de laatste tips om je goed voor te bereiden en de Ready for Takeoff Runningbeat,”

 

TAG
En dan is er nog de ‘TAG’, die je tijdens het evenement verplicht om een van je polsen draagt en na afloop weer inlevert. “Dat ziet eruit als een soort horloge”, legt Melief uit. “De TAG is vanaf het uitdelen constant op zoek naar andere TAG’s in zijn buurt. Vindt hij een andere TAG, dan slaat hij het contact op, registreert de afstand met die andere TAG en ook hoe lang de TAG’s elkaar hebben gezien. Het is wel goed om te weten dat de TAG random wordt uitgedeeld en dus niet aan je startnummer of andere persoonsgegevens is gekoppeld. De duur, het aantal contacten en de afstand tussen de contacten is de basis voor het onderzoek. Afhankelijk van de uitkomsten kan worden bepaald of een bepaald evenement veilig kan worden georganiseerd.”

Feestje
Maar hoe wetenschappelijk en verantwoord alles ook is georganiseerd, Melief wil graag benadrukken dat voor alle deelnemers vooral de ‘fun’ voorop moet staan. “Hoe geweldig is het om te lopen waar een paar weken geleden Kipchoge nog zijn supersnelle marathon liep? En om eindelijk weer eens een echte medaille te ontvangen? We maken we met z’n allen, toplopers, prestatielopers en recreanten, een geweldig loopfeestje van. Ik heb er ontzettend veel zin in!”

Kijk voor meer informatie op https://www.enschedemarathon.nl/ready-for-take-off/