Twente nationaal en internationaal middelpunt hardloopwereld Kwalificatie topsport Olympische spelen en Fieldlab 10 kilometer voor amateurs

In Enschede wordt letterlijk en figuurlijk een marathonprestatie geleverd. Na het uitwijken van de NN Mission Marathon van Hamburg naar Twente is in amper twee weken tijd een volledig coronaproof parcours klaargemaakt. Kijkers zijn niet welkom en zelfs de luchthaven wordt afgesloten zodat de internationale deelnemers in alle veiligheid een topprestatie neer kunnen zetten op zondag 18 april. Een maand later kunnen amateurlopers dit nog een keer overdoen op de Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie met een Fieldlab event voor 5000 hardlopers die 10 kilometer af mogen leggen.

Het team van Enschede Marathon is trots op deze wedstrijden. “In Twente zijn we in staat alles goed met elkaar te organiseren door de korte lijntjes en uitgebreide ervaring. Van provincie, gemeente en veiligheidsregio en met gebruik van de terreinen van Technology Base/Twente Airport en Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie; samen zet iedereen de schouders eronder. In tijden van corona is het noaberschap van groot belang en dat kan heel de wereld dit weekend zien,” aldus Sandra Melief, directeur van Enschede Marathon.

Twente in optima forma!

De verschillende organisaties leveren achter de schermen een ongekende prestatie. Normaal is het organiseren al veel werk, maar met alle coronavoorzorgsmaatregelen en de internationale deelnemers komt hier nog meer bij kijken. “Het sluiten van de luchthaven is niet alledaags. Maar om de kwalificatie voor de Olympische spelen mogelijk te maken en toptijden neer te zetten, maken we deze uitzondering mogelijk,” aldus Jan Schuring directeur Technology Base Twente en Twente Airport.

 

Voorbereiding Fieldlab

Naast de luchthaven zal het evenement plaatsvinden op het afgeschermde terrein van Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie (VTE). Marten Foppen, directeur VTE, kan zich daarmee voorbereiden op het Fieldlab “Wij zijn trots om ons steentje bij te dragen aan de verdere ontsluiting van evenementen in Nederland. De NN Mission Marathon zorgt ervoor dat we een nog beter Fieldlab voor de 10 kilometer neer kunnen zetten. Heel Twente werkt samen om te laten zien dat evenementen verantwoord plaats kunnen vinden. Dat is het perspectief waar we nuchter het voortouw in nemen.”

Perspectief voor sportiviteit

Niels van den Berg, wethouder Sport gemeente Enschede: ‘Dat Enschede-marathon dit jaar toch een recreantenwedstrijd mag organiseren is voor onze stad een ongelooflijk positieve ontwikkeling. Het biedt langzaamaan weer wat perspectief in deze lastige tijd, waarin we gevoelsmatig toch op een koord blijven balanceren. Ik kijk er enorm naar uit en reken op veel animo en sportiviteit!’.

De evenementen zijn niet toegankelijk voor publiek en ook de ruime omgeving is afgesloten. Via de website enschedemarathon.nl is te vinden waar online de wedstrijd gevolgd kan worden.