Tips & Tricks

Door Ingrid Prigge  

Hardlopen kan geweldig helpen bij het verbeteren van je conditie, maar dit moet je wel op de juiste manier aanpakken. Onze trainster Ingrid Prigge heeft speciaal voor jou een aantal tips & tricks samengesteld, zodat jij het beste uit jezelf en het hardlopen kunt halen.

 

Afbeeldingsresultaat voor ingrid prigge

Tips & Tricks

Het allerbelangrijkste bij hardlopen: plezier staat voorop! Mocht je er op dit moment nog geen plezier in hebben dan raad ik je aan om je bij een hardloopgroep/vereniging aan te sluiten. Hier krijg je goede begeleiding en krijg je de mogelijkheid om samen met anderen hard te lopen.

Schaf een goed paar ‘echte’ hardloopschoenen aan en probeer het niet eerst op tennisschoenen of sneakers bijvoorbeeld. Hiermee loop je de kans om snel geblesseerd te raken en dan ben je verder van huis.

Bouw vooral rustig op en creëer structuur in het hardlopen. Ga minimaal 3 x per week de deur uit als dit qua tijd mogelijk is. Dit betekent helemaal niet dat deze 3 x trainen per se lang en/of met veel kilometers moet te zijn. Het gaat puur om de continuïteit!

Op het gebied van eten en drinken kun je jezelf voor een training goed voorbereiden. Drink voordat je gaat lopen voldoende water, maar overdrijf hierin niet. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te zijn tijdens de training. Om geen last van bijvoorbeeld een steek in je zij te krijgen tijdens het hardlopen, is het van belang dat je 1,5 uur voor de training niet meer eet, hooguit een stukje fruit.

Denk goed na over de kledingkeuze bij verschillende weertypes. Tijdens het hardlopen heb je het snel te warm en je gevoelstemperatuur stijgt snel. Tel daarom 10 graden bij de buitentemperatuur op en kies daar je kleding op uit. Trek geen jasjes aan die niet ademen, dit bevordert het rennen namelijk totaal niet. En kun je al wat harder door lopen? Kies er dan voor om een korte broek aan te trekken vanaf een temperatuur van 12 graden.

Stel jezelf een doel, wat wil jij bereiken? Dit motiveert je om door te gaan. Bedenk van tevoren ook wat voor training (interval, duurloop, bloktraining, et cetera) je wil gaan doen en koppel je doel hieraan.

De ademhaling is van groot belang bij het hardlopen. Zorg ervoor dat je goed blijft uitademen, leg hier de focus op. Houd hierbij rekening met een uitademing van 3 tot 4 seconden en dan zul je zien dat hierna de inademing eigenlijk vanzelf gaat.

Als jij al blij en enthousiast van het hardlopen bent geworden dan raad ik je aan om te beginnen met een hardloopschema in plaats van losse trainingen. Hiermee bereik je je doel nog sneller!

Vergeet niet dat het behouden van kracht en lenigheid essentieel is voor het hardlopen. Las bijvoorbeeld voor jezelf een paar keer per week krachttraining in. Dit kun je thuis doen door middel van een filmpje op internet, maar je kan er ook voor kiezen om naar de sportschool te gaan. Als dit je niet trekt dan is yoga en pilates ook een perfecte uitkomst voor kracht en lenigheid.

Last but not least: rust goed uit. Herstel is een van de belangrijkste zaken bij het hardlopen. Als je lichaam nog pijn doet en jij je vermoeid voelt, dan ben je nog niet klaar voor een nieuwe training. Luister dus goed naar je lichaam en pak je rustmomenten.