Blog 2 Roxanne: Succesvolle aftrap van de clinics: we gaan ervoor!

Succesvolle aftrap van de clinics: we gaan ervoor!

Op zaterdag 30 september is het eindelijk zover: de aftrap van de clinics voor de Enschede Marathon 2018. Er staat vanochtend een 5-kilometertestloop op het programma om te kijken in welke groep je de komende maanden gaat trainen. Wel zo handig, dan hoeft niemand zich in te houden of op zijn tandvlees te lopen.

Samen met zo’n 150 enthousiaste lopers verzamelen we om half 10 bij Avatarz in Deurningen. Er is koffie en thee en er wordt gezellig gekletst. Lopers onder elkaar, dan heb je dat. Al snel spot ik twee loopmaatjes van mijn LAAC-dinsdagavondgroep.
”Goh wat leuk, gaan jullie ook voor de hele marathon?”, vraag ik.
”Jazeker, jij ook?”
”Ja! Dit wordt mijn allereerste hele marathon”, antwoord ik. “Hartstikke spannend!”
Dat is nou gezellig en extra motiverend. Zo leuk om te zien, al die fanatiekelingen bij elkaar met allemaal dezelfde passie: hardlopen!

Start
Na een kort welkomstwoord van Ingrid Prigge en Marti ten Kate – wie kent ze niet, deze Twentse toppers – baant iedereen zich een weg naar buiten. We lopen gezamenlijk naar het Buitenhuys voor de warming-up.
‘Onze’ groep wordt geleid door Ingrid. We lopen eerst een paar rondjes op een rustig tempo in. Zo leuk om te merken dat iedereen als vanzelf aansluiting heeft bij de groep. Het ijs tussen de deelnemers is snel gebroken, er wordt meteen al gegeind en ervaringen uitgewisseld. Dat belooft een gezellige voortzetting te worden van de clinics, leuk!
Na enkele afwisselende loopscholingsoefeningen gaan we naar de geïmproviseerde start voor het Buitenhuys, waar we kort worden toegesproken door Marti. Hij legt uit dat de testloop geen wedstrijd is, maar als doel heeft om alle deelnemers op 4 november – de volgende clinic – in te delen in de juiste groep.

Vochtig, klam, maar wel droog
Ik voel me lichtjes gespannen, want zoveel heb ik niet getraind de afgelopen tijd. Oké, het is ‘maar’ 5 kilometer, maar eigenlijk vind ik deze afstand vaak het zwaarst. Je kunt maar kort knallen terwijl je toch alles eruit wilt halen wat erin zit. Ik ben duidelijk niet de enige die er zo over denkt, want als ik om me heen kijk, zie ik meer nerveuze gezichten.
Maar dan gaat het startschot al en heb ik geen tijd meer om me druk te maken. “Lopen Roxanne”, zeg ik tegen mijzelf, “je doet dit voor je plezier, zet ‘m op!”
Tijdens de eerste 1,5 kilometer volg ik mijn LAAC loopmaatjes op de voet met een gemiddeld tempo van 5:30 minuten per kilometer.  Al gauw merk ik dat dit tempo iets te vooruitstrevend is, daarom besluit ik om een tandje terug te doen naar ongeveer 5:50 minuten per kilometer. Ook dit tempo vind ik nog best lastig vol te houden aangezien het enorm vochtig en klam is en ik nog 3,5 kilometer voor de boeg heb.
In de laatste kilometer besluit ik even heel kort te gaan wandelen, waarbij ik na 10 meter al denk: doorgaan, je bent er bijna, het is ‘maar’ 5 kilometer. Ook schiet de altijd terugkerende gedachte ‘opgeven is nooit een optie’ door mijn hoofd. Dan besef ik dat het er bijna op zit en probeer ik nog even een eindsprintje te trekken tot aan de finish.

Tevreden
Wanneer ik over de finish kom, zie ik de wedstrijdklok op 28 minuten springen. Er zijn al heel wat lopers binnen, maar ik ben zeker niet de laatste. Mijn horloge geeft 4,8 kilometer aan met een netto tijd van 27:55 minuten. Dat is helemaal zo slecht nog niet, denk ik wanneer ik weer op adem ben gekomen. De hoge luchtvochtigheid maakte het best pittig en dan is mijn conditie ook nog eens niet optimaal. Met een tevreden gevoel deel ik mijn tijd met mijn ‘LAAC-matties’, zoals ik ze altijd noem. Ook zij hebben lekker gelopen, maar dat had ik ook niet anders van ze verwacht. Toppertjes zijn het!

Massage
Als ook de laatste deelnemer is gefinisht lopen we, een kleurige en bonte stoet aan lopers, terug richting Avatarz. Onderweg spreek ik enkele deelnemers die ik herken van de afgelopen editie van de Singelloop. Zij zijn daar, net als ik, rond de 45 minuten gefinisht. Het is altijd mooi om te zien hoe makkelijk je contact maakt als je een gedeelde passie hebt. Bovendien geeft het nog meer motivatie om straks – op 22 april – met z’n allen een mooi resultaat neer te zetten tijdens de 50e Enschede Marathon.
Direct na de finish voelde ik mijn linker kuit verkrampen, maar gelukkig zijn de sportmasseurs van praktijk Attje Boom aanwezig om mij te voorzien van een korte, maar zeer effectieve, kuitmassage. Dit scheelt mij heel wat spierpijn de volgende dag!

Heerlijk gevoel
Na deze succesvolle 5-kilometertestloop is de eerste stap gezet naar mijn deelname aan de Enschede Marathon. Een heerlijk gevoel! Op naar de volgende clinic op zaterdag 4 november. Dankzij de testloop worden we dan ingedeeld aan de hand van onze opgegeven afstand en vandaag gelopen tijd. Ik heb er nu al zin in!

Inschrijven kan nog steeds
Wil jij ook met andere enthousiaste lopers trainen voor de Enschede Marathon onder leiding van een professionele trainer, met een uitgekiend schema en iedere maand een supergezellige clinic? Dan is er goed nieuws, want je kunt je nog steeds aanmelden via de website van de Enschede Marathon. Dus aarzel niet en schrijf je snel in, want samen lopen is echt veel en veel leuker.

Keep you posted en ik zie je graag op 4 november bij Avatarz!

Roxanne