Prominente plek voor World Athletics Heritage Plaque in Stadskantoor

Het was een feestelijk moment voor Enschede Marathon op donderdag 27 januari: de onthulling van de prestigieuze World Athletics Heritage Plaque, die in december vorig jaar door de internationale atletiekbond World Athletics (voorheen IAAF) aan de organisatie werd toegekend. De plaque werd onthuld door Niels van den Berg, locoburgemeester en wethouder Sport van Enschede, en staat op een prominente plek in het Stadskantoor. “Zo kan iedereen in Enschede deze mooie onderscheiding bewonderen”, aldus Sandra Melief, directeur Enschede Marathon.

Enschede Marathon is “trots en vereerd” met deze bijzondere onderscheiding, stelt Melief. “Het betekent internationale erkenning voor Enschede Marathon en is daarnaast een enorme opsteker voor de organisatie en alle medewerkers. We hebben een bewogen tijd achter de rug, maar we zijn altijd blijven denken in mogelijkheden en hebben laten zien snel te kunnen schakelen.”

Wapenfeiten
En snel schakelen was nodig, toen op 18 april 2021 met minimale voorbereiding NN Mission Marathon op Vliegveld Twenthe werd georganiseerd. Twee weken daarvoor kon deze marathon, bedoeld als kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen van Tokyo, in Hamburg niet doorgaan. “Met minimale voorbereidingstijd hebben we de organisatie toen overgenomen”, aldus Melief. “Een enorme uitdaging, maar het is ons gelukt.” En ook memorabel: Enschede Marathon bestaat dit jaar 75 jaar en is daarmee de oudste marathon van Nederland én West-Europa. Melief: “Genoeg wapenfeiten dus om deze onderscheiding te verdienen.”

Met elkaar
De World Athletics Heritage Plaque werd in 2018 ingesteld door World Athletics-voorzitter Sebastian Coe. De prijs, een fraaie, goudkleurige plaquette, wordt in het Stadskantoor tentoongesteld op een speciale sokkel. “Als stad zijn we supertrots op onze marathon”, zegt Niels van den Berg, locoburgemeester en wethouder Sport van Enschede. “De marathon laat zien waar Enschede toe in staat is. Niet alleen dankzij een geweldige organisatie, maar ook door de deelnemers en het publiek. We doen het echt voor elkaar en met elkaar. We willen deze prijs dan ook graag delen met alle inwoners.”

Enschede Marathon, met afstanden van 3,2 km tot de hele marathon staat op zaterdag 23 en zondag 24 april 2022 op de kalender.

Foto: Noël Aalderink – van Deinse Media