De oudste marathon van Nederland!

 

Van 1947 tot aan nu

De Enschede Marathon is de oudste marathon van Nederland en West Europa. Bij de eerste editie, in juli 1947, deden 51 lopers mee aan de hardloopwedstrijd. Vandaag de dag doen er bijna 11.000 deelnemers mee en het aantal is nog immer groeiende. Het parcours staat bekend als zeer snel en Enschede staat dan ook samen met Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven in de top 5 van Nederlandse marathons. Langs het parcours staan ieder jaar zo’n 80.000 trouwe toeschouwers de lopers aan te moedigen. Van oudsher helpen zo’n 950 enthousiaste en betrokken vrijwilligers de dag tot een succes te maken. Door hun jarenlange (sommigen al meer dan 30 jaar!) ervaring dragen de vrijwilligers van Enschede Marathon in belangrijke mate bij aan het neerzetten van een zeer succesvol en geslaagd evenement.

Hoe het is begonnen

In augustus 1946 wordt er tijdens de Europese kampioenschappen op het IAAF-congres besloten dat er een atletiekwedstrijd tussen Nederland en Tsjecho-Slowakije zal plaatsvinden in Enschede. Ter voorbereiding op de wedstrijd komen de delegaties van beide landen bijeen. Bij de Tsjecho-Slowaakse delegatie heeft Ir. Bukovsky, tevens de organisator van de marathon van Kosice, een belangrijke rol. Men besluit om tijdens deze landenwedstrijd ook een marathon te lopen. Uiteindelijk vindt de wedstrijd plaats op zaterdag 12 juli 1947. Hieraan nemen 51 marathonlopers deel. Van hen slagen 33 er in de finish in het G.J. van Heekpark te bereiken. De Fin Eero Riikonen wordt winnaar met een tijd van 2:44.13 en op de finish groet hij Fanny Blankers-Koen. De Fin finisht negen minuten eerder dan de eerste Nederlander Joop Overdijk, die Nederlands kampioen wordt en als vijfde over de streep komt. De wedstrijd is een groot succes; men vindt dat dit niet eenmalig mag zijn en hiermee is de oudste marathon van Nederland geboren

De ranking

Vanaf 1947 vindt de marathon elke twee jaar plaats. Vanaf 1991 wordt deze cyclus versneld tot een jaarlijkse periode. In 2000 werd de wedstrijd geannuleerd vanwege de vuurwerkramp die op 13 mei 2000 plaatsvond in de woonwijk Roombeek. Het parcoursrecord van Enschede Marathon staat nog steeds op naam van Stephen Kiprotich met een tijd van 02.07.20. De snelste vrouw is Caroline Chepkwony met een record van 2.27.00 (2019). De edities 2020 en 2021 zijn vanwege de wereldwijde pandemie niet doorgegaan. In 2021 organiseerde Enschede Marathon op 18 april de kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen op Vliegveld Twenthe. Toekomstig gouden medaille op de marathon in Tokyo winnaar Eluid Kipchoge liep toen het racerecord van Enschede van 02.04.30 en de Duitse Katharina Steinruck liep 02.25.59.