Enschede Marathon toegevoegd tot de tweede fase Fieldlab Evenementen

Enschede Marathon wordt door Fieldlab Evenementen ingezet als opschalingstest, waarbij resultaten uit eerdere onderzoeken worden getoetst met grotere hoeveelheden mensen. Enschede Marathon krijgt een aangepaste opzet: vijfduizend recreanten mogen de 10 kilometer lopen op een afgeschermd terrein.

Directeur Sandra Melief van de Stichting Enschede Marathon: “Vandaag hebben wij bericht gehad vanuit politiek Den Haag dat we dit mooie evenement mogen organiseren in het kader van Fieldlab Evenementen. We zijn enorm blij dat de wedstrijd door kan gaan. Achter de schermen hebben we hard gewerkt aan een goed plan om dit evenement te organiseren in coronatijd, en hebben we al veel voorbereidende werkzaamheden verricht. Nu zetten we alles op alles om een geslaagd evenement neer te zetten op 16 mei.” Het evenement zal plaatsvinden op het afgeschermde terrein van Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie. Marten Foppen (directeur VTE)  “trots dat wij op deze wijze ons steentje kunnen bijdragen aan de verdere ontsluiting van evenementen in Nederland”.

Niels van den Berg, wethouder Sport gemeente Enschede: ‘Dat Enschede Marathon dit jaar toch een recreantenwedstrijd mag organiseren is voor onze stad een ongelooflijk positieve ontwikkeling. Het biedt langzaamaan weer wat perspectief in deze lastige tijd, waarin we gevoelsmatig toch op een koord blijven balanceren. Ik kijk er enorm naar uit en reken op veel animo en sportiviteit!’.

De nieuwe reeks praktijkonderzoeken is gericht op het testen van de maatregelen waaronder veilig de 1,5 meter kan worden losgelaten in verschillende sectoren. Deze tweede fase van Fieldlab Evenementen kent als centrale vraag of de maatregelen, zoals die bij de eerdere pilots zijn ingevoerd en goed zijn gebleken, ook werken bij een verhoogde capaciteit. De nieuwe onderzoeken moeten voldoen aan diverse criteria, zoals opschalen, verbreden en verdiepen.

Marcel Elbertse, voorzitter van de Stuurgroep van het onderzoeksprogramma Fieldlab Evenementen: “Wij zijn heel blij dat we vandaag een nieuwe reeks onderzoeken mogen aankondigen. Het is mooi dat we deze opschalingstesten kunnen doen, waar we eerder opgedane kennis met hogere bezoekersaantallen kunnen toetsen. We realiseren ons terdege dat dit een absoluut voorrecht is, zeker met een blik op het huidige epidemiologische beeld, waar versoepelingen voorlopig nog even uitblijven. Deze nieuwe onderzoeken zijn echter essentieel voor de tweede fase van Fieldlab Evenementen.”

Enschede Marathon 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door de subsidie van de provincie Overijssel. Gedeputeerde Eddy van Hijum: “De Enschede Marathon is één van de beeldbepalende evenementen in Overijssel. De evenementenbranche is zwaar getroffen door de crisis en de maatregelen. Ik ben enorm blij dat we in Enschede een eerste stap kunnen zetten naar meer ruimte voor de organisatie van evenementen in de regio. De provincie vindt het heel belangrijk dat er perspectief ontstaat voor deze zwaar getroffen sector. Vandaar dat we blij zijn dat de Enschede Marathon de status heeft van Fieldlab Evenement. We trekken zelf ook extra geld uit om een aantal regionale testevenementen met bezoekers mogelijk te maken. Hierover wordt later meer bekend.”

Tijdens de opschalingstesten wordt onderzocht hoe deelnemers en bezoekers reageren op het evenement en op de preventieve maatregelen die er gelden. Ook wordt onderzocht hoe kan worden gewerkt met corona-sneltests. Deelnemers krijgen alleen toegang als maximaal 24 uur van tevoren een sneltest hebben laten doen en daarbij een negatief testresultaat kunnen laten zien. De onderzoeksresultaten worden gebruikt om te kijken hoe kan worden gewerkt naar de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit.

 

Enschede Marathon organiseert zondag 18 april tevens, samen met Global Sports en Hamburg Marathon, een Olympische Kwalificatiewedstrijd in Enschede.

 

Enschede Marathon onderzoekt hoe zij de lopers, die zich voor de geannuleerde edities van 2020 en 2021 hadden ingeschreven, in ieder geval aan het Fieldlab Evenement op 16 mei kan laten deelnemen.