Enschede Marathon: 'Get Ready!'

Na het succes van ‘Where Science Meets the Runner’ organiseert de Enschede Marathon samen met de Universiteit Twente en Roessingh Research & Development op donderdagavond 16 april a.s. een tweede congres: ‘Get Ready!’. De onderwerpen zijn zo gekozen dat je – of je nu 5 of 42 kilometer loopt – op zondag 19 april perfect voorbereid aan de start staat. Blessurepreventie, mentale voorbereiding, tapering-off, het komt allemaal aan de orde. Dat wil je toch niet missen?

Sprekers
Zo legt Marijke Schotanus uit hoe je FLOW in je leven krijgt. Marijke heeft het boek ‘Durf te Floreren’ geschreven, en geeft je de laatste tips om helemaal ZEN aan de start te verschijnen. Ook praat data-expert en projectleider ‘Sport Data Valley’ Joost Kok je bij over de ontwikkelingen in Twente rond het thema sport en veiligheid, waarbij het begrip ‘veiligheid’ breed wordt opgevat.

Voorbeschouwing
Het congres wordt afgesloten door twee voormalige topsporters en olympiagangers: zwemmer Cees Vervoorn (tegenwoordig bewegingswetenschapper) en schaatser Gianni Romme (meervoudig Olympisch kampioen, tegenwoordig operationeel manager IJsbaan Twente). Gianni Romme, die op zondag 19 april zelf meedoet aan de hele marathon, zal een praktische voorbeschouwing geven op de wedstrijddag. Wat voor weer wordt het, wat kun je verwachten en hoe kun je je daar het beste op voorbereiden? Vanuit zijn ervaring als topsporter krijg je waardevolle tips waar je op zondag 19 april je voordeel mee kunt doen!

Tapering-off
Cees en Gianni gaan met elkaar in gesprek over de vraag hoe je je optimaal kunt voorbereiden op een topprestatie. In de topsport wordt het steeds meer ingevoerd: het fenomeen ‘tapering-off’, oftewel het verminderen van de trainingsomvang zodat je uitgerust en topfit aan de start staat. Het is daarbij de kunst om zowel de fysieke als de mentale component te laten samenvallen. En dat is niet eenvoudig, want elke sporter is anders en heeft een andere trainingsachtergrond. Daarom kan deze fase per sporter verschillen in lengte (van acht weken tot twee dagen) en qua invulling (plots afbouwen dan wel geleidelijk). Bovendien is het ook nog eens per sport verschillend. Kortom: de tapering-off is eigenlijk het op maat maken van de laatste voorbereiding op een wedstrijd. En daar valt veel over te vertellen, zo zal blijken!

En last but not least: voor iedere deelnemer aan het congres ligt een speciaal UT-gadget klaar. Wat precies, dat houden we nog even geheim, maar het is zeker iets waar je blij van wordt.

Iedereen is van harte welkom, deelname is gratis!

Tickets zijn verkrijgbaar via deze link.

PROGRAMMA
19.00 uur – ontvangst koffie/thee
19.30 uur – Opening directeur Enschede Marathon Sandra Melief
19.35 uur – Ontwikkelingen Sport Data Valley door projectleider Prof. Dr. Joost Kok
19.45 uur – Dr. Marijke Schotanus – Dijkstra over hoe krijg je FLOW in je leven en hoe verschijn je ZEN aan de start.
20.15 uur – Ex topsporters Cees Vervoorn en Gianni Romme met elkaar in gesprek over tapering- off.
20.45 uur – Voorbeschouwing 19 april door Gianni Romme
21.00 uur – Afsluitende borrel en naar bed