Blog Marti ten Kate: Enschede Marathon Clinics

Lange duurlopen – de basis?

Trainer Arie Froberg (heeft zelf vele marathons gelopen en ook nog wel veel langere afstanden) legde het heel goed uit op één van de eerste clinics. Waarom doe je lange duurlopen:

  • Omdat je hardlopen mooi vindt;
  • Omdat je tijdens die Marathon of Halve Marathon ook lang moet lopen.

Het is dan ook de visie van alle trainers bij de clinics dat je met de lange duurlopen een basis ligt voor het voltooien van de Hele of Halve Marathon. Dus Hulsbeek clinics telkens op de eerste zaterdag van de maand en de lange duurlopen op de derde zaterdag van de maand.

Opzet van de lange duurlopen is altijd zo gekozen dat iedereen tegelijk klaar is (de langzamere lopers starten dus eerder). We lopers steeds twee rondes waarbij de lopers voor de Halve Marathon halverwege instromen en dus ook gelijk met de anderen klaar zijn. Aan het eind zie je alle groepen dan vaak “in elkaar schuiven”.

Afgelopen seizoen organiseerden we de volgende lange duurlopen (let ook op de opbouw van het aantal kilometers):

Datum Locatie Organisatie Afstanden
17-11-2018 Hulsbeek Marti ten Kate 10 of 20 km
15-12-2018 Enschede Marti ten Kate / Arie Froberg 12 of 24 km
19-1-2019 Delden Ingrid Kaal / Maud Bijsterbosch 14 of 28 km
16-2-2019 De Lutte Jan Boom 15.5 en 31 km
16-3-2019 Buurse Karel Holtrop / Leo Gollenbeek 18 en 36 km

 

Heel geleidelijk “groei je” dus toe naar de echt lange afstanden. Mooi is ook dat we telkens ervaren pacers (ook diverse trainers van de clinics) inzetten die zorgen voor het tempo bij de verschillende groepen. We bieden altijd drie verschillende niveau groepen aan: 8.5 km per uur, 9.5 km per uur en 10.5 km per uur.

Terugblik op de lange duurlopen van het afgelopen seizoen.

17-11-2018, Hulsbeek: Dit is traditioneel de eerste lange duurloop en dan doen we altijd op een “veilige” manier. De tien kilometer bestaat dan uit de 5 km ronden rondom het Hulsbeek (met pijlen uitgezet) en daarna 2 maal een rondje wielerbaan. Veilig, omdat je eigenlijk nooit heel ver weg bent. Bovendien kennen de meesten het Hulsbeek dan ook al een beetje door de twee clinics die er al zijn geweest. Op de foto trainster Elly Buyvoets onderweg met haar groep. Mooi zonnig weer, maar wel aan de koude kant.

 

15-12-2018: Enschede. Hier konden we de lopers ontvangen op de atletiekbaan van AC TION en waren er twee verschillende routes van 12 km uitgezet. De lange groep liep dus beide rondes en de andere liepen één ronde en konden halverwege aansluiten. Uiteraard kon je ook de keuze maken om alleen de eerste ronde te lopen. Dan was je eerder kaar en dat was soms fijn als je nog andere activiteiten had op die zaterdag. Hieronder is deze groep al bijna weer bij TION terug en zit de 12 of 24 km er weer op.

19-1-2019: Delden. Maud Bijsterbosch en Ingrid Kaal-Baartman waren zelf deelneemsters aan de clinics en pakten de uitdaging om een langen duurloop te organiseren. Ze hadden rondom Delden een hele mooie route uitgezet van 14 km die je 1 of 2 keer kon lopen. De lopers voor de hele Marathon kregen met 28 km dus al te maken met een hele serieuze afstand. Start en finish was bij ’t Hoogspel in Delden en dat is bijna bij de watertoren die je van heinde en verre kunt zien. Iedereen voelde dit keer ook goed de hoogteverschillen die er zijn bij het lopen “over de Es in Delden”. Hieronder is goed te zien hoe de groepen elkaar achterhalen en dan aan het eind bijna gelijk binnen zijn. Ook zie je dat het best een beetje winter was.

16-2-2019: De Lutte. Het is bijna traditie dan Jan Boom (kent als wielrennen bijna alle paadjes en weggetjes in Twente) een route uitzet samen met Attje Boom (de vrouw van Jan en al jaren als sportmasseur bij de clinics aanwezig) en Nick Vredebregt (al jarenlang clinic deelnemer en pacer bij de lange duurlopen, altijd aandacht boor de langzamere lopers). Vorig jaar was dat vanuit Lonneker over het vliegveld en de Lonnekerberg. Dit jaar was dat vanaf de Lutte en liepen we daar 1 of 2 keer een ronde van ruim 15 km. De lange groep kwam op 31 km en sommigen noteerden dus voor het eerst een dertiger, vaak toch een soort van “ik hoor er nu helemaal bij”. Ook nu weer heel mooi weer en afwisselend bos en smalle wegen, hier een daar ook iets hoogteverschil. Hieronder Karel Holtrop (clinic deelnemer en ook vaak als pacer actief bij de lange duurlopen) en Attje Boom met hun groep kort na de start.

16-3-2019: Buurse. Vaste prik is de lange duurloop rondom Buurse en ook dit keer hadden Karel Holtrop en Leo Gollenbeek (ook al weer zo’n trouwe clinic deelnemer)  weer een mooie route uitgezet met halverwege de ronde van 18 km een drinkpost bij de zus van Leo, ook zo’n punt waar we al jarenlang komen. Mooi was ook dat Karel en Leo voor een aantal afkortingen hadden gezorgd. Tenslotte waren dit afstanden die de meesten nog nooit hadden gelopen en dan is het geruststellende dat je “zou kunnen afsnijden”. Dat deed echter bijna niemand. Alleen ik om af en toe weer een groep in te halen om op de foto te kunnen zetten. Ook traditie is het bij deze duurloop dat het eind altijd lekker pittig is met wat klimmen en dalen bij de Hahrmühle.

Hopelijk brengt deze impressie van de lange duurlopen in het seizoen 2018-2019 in de juiste stemming en ben jij er komend seizoen bij.

Kijk voor meer informatie over de Enschede Marathon Clinics op de volgende pagina: https://www.enschedemarathon.nl/clinics-2/