Langzamerhand begint het door te dringen: over 73 dagen sta ik aan de start van mijn eerste marathon: de GOUDEN editie van de Enschede Marathon. Wat gaat het snel! We zijn maar zo een maand verder. Ik heb dan ook niet stilgezeten en er heel wat pittige loopjes op zitten.

Egmond Halve Marathon
Zo liep ik op zondag 14 januari de Egmond Halve Marathon. Wat een gave run! Voor mij een mega-uitdaging, aangezien de route bestaat uit strand (inclusief vijf kilometer mul zand), gemene klimmetjes, en heel veel bos- en duinpaden. Maar ik voelde me erg sterk en heb oprecht heerlijk gelopen. Ik finishte in 2:12:57, vrijwel dezelfde tijd als mijn eerste halve marathon in 2016. En dat terwijl de omstandigheden veel zwaarder waren – wat een fijn gevoel, helemaal weer ‘runnershigh’!

Trailrun Buurse 
De week na Egmond liep ik vanuit de Enschede Marathon-clinic een duurloop van 26 kilometer in het prachtige buitengebied van Buurse. De westerstorm had duidelijk zijn sporen nagelaten: de paden waren bezaaid met takken, modder, omgevallen bomen en ook was het glad op sommige stukken. Er lag namelijk – in tegenstelling tot de rest van Nederland – een dun laagje sneeuw en dat betekende oppassen! We legden in totaal bijna 27 kilometer af. Ik realiseerde me na afloop dat het ‘nog maar’ 15 kilometer is tot aan die magische 42 kilometer – eitje toch!

Voeding
Een hele marathon loop je niet zomaar, het vergt voorbereiding en dus veel tijd. Mijn persoonlijke trainingsschema is inmiddels van drie naar vier trainingen in de week gegaan en ook doe ik kracht- en mobiliteitsoefeningen. Daarnaast is er nog het belang van voeding, iets wat vaak wordt onderschat. En bij mij speelt het belang van goede voeding nog een extra grote rol vanwege mijn chronische darmziekte Crohn.

Een poosje geleden was ik bij een presentatie van sportdiëtiste Mariska Dute over de juiste timing van (sport)voeding. Zij vertelde dat de basisvoeding (denk aan de schijf van vijf) goed moet zijn. Daarnaast is het verstandig om al ruim van te voren te experimenteren met verschillende soorten sportvoeding en supplementen, zodat je erachter komt wat voor jou werkt en – ook niet onbelangrijk – wat je lekker vindt. Zo gebruik ik tegenwoordig regelmatig gelletjes tijdens lange duurlopen. Het geeft me een enorme energieboost. Met mijn gezondheid gaat het gelukkig heel erg goed de laatste tijd. Dat wil ik graag zo houden en daarom neem ik de voedingsadviezen van Mariska graag ter harte.

Statistieken 
Sinds december heb ik nog een ‘adviseur’ bij: een supersonische Polar M430, die al mijn dagelijkse activiteiten bijhoudt: slaapduur, hartslag, afgelegde afstand en aantal verbruikte calorieën. Zo vertelt hij mij hoe actief – of passief – ik ben op een dag. Grappig feitje: laatst had ik een halve marathon gerend en kreeg ik ‘s avonds de melding: ‘tijd om te gaan bewegen’! Haha, ja hoor Polar, mag ik ook even een uurtje lui op de bank zitten?

100 % inzet 
Ik begin steeds meer zin te krijgen in de marathon en wil zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten. Uiteraard heb je niet alles in de hand, maar datgene wat ik zelf kan beïnvloeden, daar ga ik voor de volle honderd procent voor. Geen alcohol drinken, voldoende slaap en rust nemen, trouw de trainingen volgen en op mijn voeding letten. Wanneer ik denk aan 22 april beginnen de kriebels te komen. Gelukkig heb ik nog twee maanden om te trainen. Daarna ga ik ervan uit dat ik de vraag: ”En, heb je goed getraind?” volmondig met ”JA!” kan beantwoorden.

Dus kom maar op met alle trainingen! Zo staat er 17 februari een lange duurloop van 30 kilometer op het schema. Zover heb ik nog nooit gelopen, erg spannend dus!

Wil je weten hoe het verder gaat? Volg dan vanaf nu mijn wekelijkse blogs en loopavonturen in aanloop naar 22 april onder andere via de Facebook-pagina en het Instagram-account van het Saucony Enschede Marathon Running Team of via mijn persoonlijke pagina RUNlimited Rox. Samen gaan wij voor GOUD!

 

Blog 6: Roxanne - Marathonkriebels: nog maar 73 dagen!